1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak guzkowaty, Clark III, Breslow 9,8 mm |
myszka
Odpowiedzi: 164
Wyświetleń: 67321
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-03-09, 16:45 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark III, Breslow 9,8 mm |
Kazdy z nas przezywa to na swoj sposob.Wiem co czujesz bo mam to samo-czerniaka.Kazdy mi mowi zeby sie nie zadreczac, nie myslec ,a jak myslec to pozytywnie.Tylko to wcale nie jest proste.U mnie niedlugo minie rok jak wiem o tym swinstwie i gdzies gleboko w glowie siedzi strach i lek.Na dzien dzisiejszy jestem po kontroli i wszystko ok.Ale strach pozostal i mysle ze pozostanie.NO coz widocznie tak mialo byc.Pozdrawiam serdecznie!!! |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-02-11, 17:43 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark III, Breslow 9,8 mm |
Trudno jednoznacznie podjac decyzje czy okaleczyc sie czy nie.Tak naprawde to jest procedura wezla wartowniczego i od tego powinno sie zaczac.Tego nikt nie przewidzi czy w przyszlosci pojawia sie przerzuty czy nie.Jak sam widzisz czerniak jest dosc zaawansowany i moze tym sugerowal sie lekarz.ALe zobacz watki Marjanny czy Luiki.U nich tez zaczeto od wartownika. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-02-11, 07:32 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark III, Breslow 9,8 mm |
Wiadomo ,ze czas sie liczy.Ale niestety u nas w Polsce wszedzie sa kolejki.Ja na wyciecie wartownika czekalam prawie 3 miesiace.W tym czasie CO badalo ponownie probki z piewszego wyciecia.Probowalam roznymi sposobami przyspieszyc biopsje niestety nie udalo sie.Wlasnie to czekanie jest najgorsze!!!! |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-02-09, 07:30 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark III, Breslow 9,8 mm |
Nikt za was nie zadecyduje co zrobic.Ale napewno isc do onkologa.U mnie tez sytuacja byla dziwna.Poniewaz u mnie naciek byl 0.2mm a standartem jesli chodzi o biopsje jest naciek 0,75.Wszyscy lekarze z ktorymi konsultowalam mowili ze biopsji nie bedzie a gdy trafilam do CO odrazu wyznaczyli termin biopsji.Pomimo wyciecia tylko jednego wezla to przez miesiac zbierala sie chlonka i do dnia dzisiejszego noga boli ale co tam cenniejszy jest moj spokoj psychiczny!!Zycze powodzenia i czystych wezlow!! |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-02-08, 19:34 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark III, Breslow 9,8 mm |
Powinniscie skonsultowac to z onkologiem tak jak pisali poprzednicy to onkolog leczy raka.Wiadomo ze czas sie liczy ale warto sprobowac .Ja na wizyte w CO w Warszawie czekalam 2 tygodnie. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-02-08, 14:27 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark III, Breslow 9,8 mm |
Uwazam ze powinniscie trafic pod opieke onkologa.W mojej miejscowosci tez nie ma poradni czy szpitala onkologicznego ale po stwierdzeniu ,ze to czerniak dostalam skierowanie do CO w Warszawie i wlasnie w CO mialam badanego wartownika i poszerzenie marginesow i jestem pod opieka i kontrola onkologa.Jesli chodzi o indeks,owrzodzenie czy angioinwazje to ja mam to wpisane w wyniku histopatologicznym. |
myszka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-02-08, 07:59 Temat: czerniak |
Uwazam ,ze lekarz podjol decyzje o wycieciu wszystkich wezlow pachy ze wzgledu na dosc zaawansowanego czerniaka ,a napewno w tych wezlach bedzie wartownik.Najlepiej by bylo jakbys przytoczyl caly wynik czy bylo owrzodzenie,angioinwazja.indeks mitotyczny?Najwazniejsze teraz to zbadanie wezlow i poszerzenie marginesow czy nie zawieraja komorek czerniaka. |
|
|