Autor |
Wiadomość |
Temat: rak jelita grubego i co dalej |
ewik
Odpowiedzi: 117
Wyświetleń: 43735
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-23, 13:10 Temat: rak jelita grubego i co dalej |
bardzo, bardzo Ci współczuję... |
ewik
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-20, 12:04 Temat: rak jelita grubego i co dalej |
|
ewik
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-17, 08:04 Temat: rak jelita grubego i co dalej |
czy lekarz nie mowił nic o przewiezieniu Taty o szpitala? wydaje mi się, że niedrożność jelit to stan zagrażający życiu i powinno się operować. Inna sprawa, że Tata jest chyba zbyt słaby i mógłby nie przeżyć operacji... ale moze w szpitalu mogliby mu lepiej pomóc.
bardzo, bardzo mi przykro że choroba postępuje.... |
ewik
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-10, 15:52 Temat: rak jelita grubego i co dalej |
bardzo Ci współczuję, trudne dni przed Wami...
poproście lekarza może dobierze inne środki przeciwbólowe, myślę też że leki ziołowe (belergot) już tu nie pomogą - lekarz może zaproponować coś uspokajającego, "poprawiającego" nastrój na receptę.
Trzymaj się. |
ewik
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-07-15, 06:18 Temat: rak jelita grubego i co dalej |
Mój Tato miał podczas paliatywnej chemioterapii regularne badania kontrolne (Tomografię, USG, markery, nawet zakwalifikowali go do PET, z którego już nie skorzystał...).
Kedy macie wizytę u "chemiologa" (czyli lekarza onkologa prowadzącego chemioterapię)? Musicie być pod opieką jakiegoś lekarza, idealny byłby z hospicjum, bo świetnie zna się na pomocy w problemach typowych dla zaawansowanych chorób nowotworowych. Żeby skorzystać z pomocy hospicjum potrzebujesz skierowanie od lekarza (może być od lekarza pierwszego kontaktu). Pamietaj, że skierowanie do hospicjum nie oznacza zakończenia leczenia, Tata moze dalej być poddawany np. chemioterapii!
A ból i inne objawy mogą zamienić życie w koszmar...
ściskam mocno, |
ewik
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-07-13, 12:07 Temat: rak jelita grubego i co dalej |
Jeśli Tata jest bardzo słaby, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że chemii nie dostanie - bo zaszkodziłaby bardziej niż jej niepodawanie. Ale o tym zdecyduje lekarz w oparciu o wyniki krwi i ogólny stan pacjenta.
Pytanie jaki rodzaj chemii zaproponują Tacie - niekoniecznie musi to oznaczać codzienne dojazdy do szpitala.
Jeśli chodzi o hospicjum (niekoniecznie stacjonarne, może być domowe) - to jak wiele razy pisano na tym forum, ogromna pomoc dla pacjenta i rodziny. Sprawdź czy możesz liczyć na taką pomoc (być może w niedalekiej przyszłości), Tacie możesz powiedzieć że chodzi o domową pomoc lekarsko-pielęgniarską dla przewlekle chorych.
ściskam, Ewik |
|