1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znaleziono 1 wynik
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi
Richelieu

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6451

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-10-31, 21:30   Temat: Rak piersi
Burasku,

Twój nowotwór generalnie posiada dość korzystne cechy:
- zaawansowanie, będące najważniejszym czynnikiem rokowniczym, do wczesnego stadium IB,
- podtyp molekularny tzw. luminalny B HER2 ujemny, podatny na leczenie hormonalne,
- brak cech angioinwazji.

burasek napisał/a:
miałam 4 cykle AC, radioterapię 23 naświetlania i mam tamoxifen.

Leczenie prowadzone zgodnie z aktualnymi wytycznymi (Zalecenia (2013 r.)).
Nie podajesz informacji o wykonanych zabiegach operacyjnych, zakładam więc, że wykonano:
- operację oszczędzającą usunięcia guza, z czego (ale niekoniecznie tylko) wynika uzupełniająca RTH,
- biopsję węzła wartowniczego bez usunięcia pozostałych węzłów, co jest dopuszczalne przy obecności tylko mikroprzerzutu.

burasek napisał/a:
Jakie mam rokowania

Dla podanych przez Ciebie cech choroby rokowanie generalnie można ocenić jako dobre.
Myślę, że dla takich przypadków, o ile nie występują inne nie ujawnione czynniki zwiększające ryzyko niepowodzenia leczenia,
odsetek pięcioletnich przeżyć, będący miarą oceny rokowań, powinien mieć rząd wielkości ok. 80 %.

burasek napisał/a:
czy powinnam robić badania typu PET

Cytat:
Pozytonowa emisyjna tomografia (PET)
Wskazania do badania 18FDG PET w raku piersi są ograniczone. Badanie 18FDG PET:
—— nie jest przydatne w ocenie zaawansowania pierwotnego ogniska raka piersi i w wykrywaniu obecności przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych;
—— w niektórych przypadkach ułatwia ocenę odpowiedzi na wstępną chemioterapię (CTH);
—— może być wykorzystywane w rozpoznawaniu nawrotu po radykalnym leczeniu, kiedy wyniki innych badań obrazowych są niejednoznaczne, a wynik badania może zmienić strategię leczenia;
—— może ujawnić bezobjawowe ogniska przerzutów w odległych narządach (wskazanie względne — na ogół niecelowe jest aktywne poszukiwanie bezobjawowych przerzutów).
źródło: 'Zalecenia' j.w., str. 228.

Pozdrawiam i witam Cię na forum.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron